Meest gestelde vragen

Vind het antwoord op uw vraag hier.
Klik binnen de categorieën op een vraag en het antwoord wordt getoond.

Product vragen

Maken jullie ook grotere lichtstraten?

Jazeker, naast het daklicht met 1 ruit - dat gaat tot een maximale dagmaat van 380x70cm zonder onderbrekingen-  maken we ook grotere lichtstraten.

Deze lichtstraten bevatten dan 1 of 2 ondersteuningskokers. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld diepere lichtstraten met dagmaat 380x135cm of 340x150cm produceren.

Daarnaast is er de extra lange Lichtstraat 2 delen waarbij twee prefab-delen aan elkaar gekoppeld worden op het dak. Daarmee kan een breedte worden bereikt van maar liefst 7.60cm, met slechts één slank koppeldeel.

Kan de vlakkelichtkoepel ook geheel vlak worden gemaakt?

Indien het platte dak reeds een lichte hellingshoek heeft dan kan de vlakkelichtkoepel ook geheel vlak worden gemaakt. Dit dient apart op te worden geven bij bestelling.

Wat is de netto maat waardoor daglicht naar binnen komt?

De netto dagmaten waardoor het daglicht naar binnen komt zijn de afmetingen die u selecteert in de prijsberekeningsmodule.

Goed om te weten dat bij Vlakkelichtkoepel de dagmaat dezelfde is als de sparingsmaat, oftwel de afmeting van het gat in het dak. Bij andere fabrikanten is dit vaak niet zo, daar is het binnenkomend daglicht (soms aanzienlijk) minder dan de sparingsmaat.

Kan zonwering ook later worden toegepast?

Ja, zonwering kan ook altijd nog later worden aangebracht. De kosten zijn gelijk aan de kosten die u zou hebben als u de zonwering direct bij aanschaf van de lichtkoepel besteld.

Wanneer u twijfelt of u later buitenzonwering wenst, dan is het ook mogelijk om bij aanschaf van een vrijstaande vlakkelichtkoepel al wel reeds een doorvoer in de opstand te laten maken. Dan kunt u nu reeds de elektra-voeding voorbereiden. En hoeven later het plafond en het dak niet weer opgemaakt te worden, wanneer u alsnog tot aanschaf van een buitenzonwering overgaat.

Lees hier meer over binnen- en buitenzonwering.

Leveren jullie zonwering alleen voor de daglichtproducten van Vlakkelichtkoepel?

Ja, we leveren alleen zonwering op Daklichten en Lichtstraten van ons eigen fabricaat.

Hebt u in het verleden een product van Vlakkelichtkoepel aangeschaft en bent u op zoek naar een buitenzonwering of binnenzonwering? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.

Lees meer over de mogelijkheden van zonwering op de vlakke lichtkoepel producten.

Leveren jullie ook daklichten en lichtstraten voor veranda's?

Ja, voor niet geïsoleerde ruimtes, zoals bijvoorbeeld een veranda, carport of overkapping is er het Veranda Daklicht (uit 1 ruit) of Veranda Lichtstraat (2 of 3 ruiten).

Deze hebben een duurzame houten opstand en zijn voorzien van enkele gelaagd veiligheidsglas. Standaard geleverd met regeninslagvrije ventilatiekappen.
Er is tevens speciaal warmtewerend veiligheidsglas leverbaar. 

Leveren jullie ook brandwerende producten?

Ja, het Brandwerend Daklicht is getest door onafhankelijk brandlaboratorium Peutz. Dit daklicht is 60 minuten brandwerend en verkrijgbaar in classificatie RE of REI. 

In welke afmetingen zijn de daklichten en lichtstraten leverbaar?

De grote keuze in standaard maten is een uniek kenmerk van Vlakkelichtkoepel. Elke productgroep is leverbaar op 5 cm interval, tot aan bepaalde buitenmaten. Producten die uit één ruit bestaan, zogenaamde Daklichten, hebben zo al meer dan 900 standaard maten. Daarboven komen dan nog uitvoeringen waarbij 2 of 3 ruiten worden toegepast, zogenaamde Lichtstraten.

De kleinste maat voor iedere productgroep is altijd 50x50 cm, hieronder staat de grootste breedtemaat. Daartussen is dus elke breedtemaat mogelijk op 5 cm. Een Breedte is altijd gecombineerd met een Diepte. Voor de Vlakkelichtkoepel (geïsoleerd) en de Veranda (ongeïsoleerd) zijn alle combinaties eenvoudig te selecteren in de prijscalculator. Neem voor de overige produktgroepen contact op. 

Geïsoleerd:


:  

met 1 ruit; max. 380cm. Bekijk:
beschikbare afmetingen_Daklicht



:


met 2 of 3 ruiten; max.760 cm. Bekijk:
beschikbare afmetingen_XL
beschikbare afmetingen_2 Delen

Niet-geïsoleerd


:


met 1 ruit; max. 380 cm. Bekijk:
beschikbare afmetingen_Veranda (XL)



   


met 2 of 3 ruiten; max. 380cm. Bekijk:
beschikbare afmetingen_Veranda (XL)

Zadeldak

:   

tot 4m² glasoppervlak. Bekijk:
beschikbare afmetingen_Zadeldak

Beloopbaar

:    tot 2m² glasoppervlak. Bekijk:
beschikbare afmetingen_Beloopbaar Daklicht

Bedienbaar

:    met 1 ruit; max. 380cm. Bekijk:
beschikbare afmetingen_Bedienbaar Daklicht

Brandwerend

:   met 1 ruit; max. 230cm. Bekijk:
beschikbare afmetingen_Brandwerend Daklicht

Hebben jullie ook beloopbare daklichten?

Jazeker, het Beloopbare Daklicht is speciaal voor toepassing op dakterras of kelderkoekoek ontworpen. Deze is leverbaar tot een afmeting van 2m² dagmaat. Deze zijn volledig vlak en worden ook compleet in 1 geheel met opstand geleverd. De beloopbare vlakkelichtkoepels zijn voorzien van HR++ isolatieglas met anti-slip coating.

Wat kost een daklicht of lichtstraat?

De prijzen van de daklichten en lichtstraten kunt u heel eenvoudig zelf online berekenen op basis van de gewenste afmetingen, type glas, eventuele zonwering en transport. De samengestelde configuratie kunt u vervolgens ook als email ontvangen.

Als u iets wilt weten over de prijzen voor onze speciale uitvoeringen (Brandwerend Daklicht, Beloopbaar Daklicht, Bedienbaar Daklicht of Zadeldak Lichtstraat) dan kunt u even contact met ons opnemen. 

Zijn de daklichten en lichtstraten helemaal vlak?

Nee, bewust niet. Omwille van een goede afwatering van regen en vuil hebben zowel de Vlakkelichtkoepels als de Veranda Daklichten standaard een lichte hellingshoek. Deze hellingshoek ligt bij de geïsoleerde Vlakkelichtkoepels tussen de minimaal 3° en maximaal 15°, afhankelijk van de gekozen diepte. Bij de ongeïsoleerde Veranda Daklichten is de hellingshoek altijd 3°. 

Het Beloopbaar Daklicht ligt als enige produkt standaard helemaal vlak, wat logisch is gezien de toepassing.

Wat is het verschil tussen een vlakkelichtkoepel, daklicht en lichtstraat?

Al onze prefab daglichtproducten brengen extra daglicht onder platte/licht hellende daken zoals bijvoorbeeld op de aanbouw of uitbouw van een woning. Wat is daarbij het verschil tussen de vlakkelichtkoepel, daklichten en lichtstraten?

Vlakkelichtkoepel
De 'vlakkelichtkoepel' is ontstaan als een mooier én beter geïsoleerd alternatief voor de traditionele bolvormige lichtkoepels van kunststof. Het is een daglichtelement dat in de kern wordt gevormd door het samenvoegen van geïsoleerd vlakglas op een geïsoleerde eigen constructieve opstand. En omdat het vlakke glas onder een lage hellingshoek op de opstand ligt, spreken we van 'vlak'. 

Vlakkelichtkoepel is zowel een handelsnaam (van Heruvent B.V.) als ook een productgroep naam. Het product Vlakkelichtkoepel is altijd geisoleerd en wordt onderscheiden naar of er wel of geen ondersteuningskoker is toegepast:

  • Daklicht: bestaat uit één ononderbroken ruit
  • Lichtstraat: bestaat uit meerdere ruiten, gescheiden door een koker

Daklichten
Het daklicht kan vierkant, rechthoekig of langwerpig zijn en dan tot wel bijvoorbeed 70cmx380cm leverbaar. Uit één ruit!

Lichtstraten
Een Lichtstraat is een product waarbij 2 of 3 glazen ruiten zijn toegepast. Vaak wordt de Lichtstraat in een lange baan op het platte dak geplaatst, maar evengoed zijn rechthoekig, vierkant of in een zadeldak vorm ook mogelijk. Zodra er ten minste één tussenstijl tussen de ruiten wordt toegepast, spreken we dus van een Lichtstraat. Omdat een tussenstijl als functie heeft het afdragen van de optredende fysieke belasting (eigengewicht, sneeuw, wind) betekent dit automatisch dat een Lichtstraat altijd een nog groter glasoppervlak heeft dan het daklicht. Er zijn lichtstraten tot wel 7.60 m breed.

 

Leveren jullie ook mastiekhoeken?

Ja, op aanvraag kunnen mastiekhoeken worden bijgeleverd (€6 per m¹ excl. BTW). U kunt deze niet in de prijscalculator aanvinken, maar laat het ons even weten via telefoon of e-mail. Dan worden deze bij uw bestelling meegeleverd. 

Kijk hier voor meer informatie over mastiekhoeken. 

Wat weegt een Vlakkelichtkoepel of Veranda Daklicht?

Het gewicht is in alle gevallen afhankelijk van de gekozen maat . En voor de geisoleerde producten (de Vlakkelichtkoepel) daarnaast ook van het gekozen glas: HR++ of Triple.
Open hieronder de gewichtstabellen per produktgroep:

Gewichtsblad Vlakkelichtkoepel Daklicht

Gewichtsblad Vlakkelichtkoepel XL

Gewichtsblad Vlakkelichtkoepel 2 Delen

Gewichtsblad Veranda Daklicht en Veranda Lichtstraat

De onderstaande produktgroepen zijn op aanvraag (dus niet selecteerbaar in de prijscalculator op deze website):

Gewichtsblad Vlakkelichtkoepel Zadeldak

Gewichtsblad Bedienbaar Daklicht

Gewichtsblad Beloopbaar Daklicht


Gewichtsblad Brandwerend Daklicht RE en REI

Techniek vragen

Hoe werkt de montage van de lichtkoepel?

De vlakkelichtkoepel wordt compleet geleverd met het glas reed verwerkt in de opstand. De montage bestaat uit het vastschroeven van de lichtstraat op het dak. Er zit een flens aan de lichstraat waardoor de lichtstraat met schroeven kan worden bevestigd aan het dak. Daarna dient te opstand te worden dichtgeplakt met dakbedekking. Door de druiprand is de bovenzijde van het dakleer afgeschermd. Deze video geeft een duidelijk beeld van de montage:

Moet ik nog een opstand (laten) maken voor de vlakkelichtkoepel?

De vlakkelichtkoepel wordt altijd compleet met opstand in één geheel geleverd. Het glas zit al verwerkt in de opstand. U hoeft dus niet zelf nog een opstand te maken en bent dus verzekerd van een goede afdichting.

Zijn alle producten van Vlakkelichtkoepel.nl inbraakwerend?

Alle Vlakkelichtkoepels zijn voorzien van het KOMO productcertificaat inbraakwerendheid klasse 2. Dit is vereist voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Hierbij is getest volgens Nederlandse en Europese norming: NEN 5096:2011 en EN1627:2011. 

De vlakkelichtkoepel wordt compleet geassembleerd aangeleverd. Eenmaal vastgeschroefd en ingeplakt is het vrijwel ondoenlijk om via de vlakkelichtkoepel een pand te betreden. Het glas is compleet geïntegreerd met de opstand. Doordat HR++ isolatieglas uit meerdere lagen bestaat, en met veiligheidsfolie is samengesteld is deze vrijwel ondoordringbaar voor inbrekers. In tegenstelling tot het glas dat gebruikt wordt in ramen en deuren bestaat het glas in een vlakkelichtkoepel uit 3 ruiten. Een buitenruit, een luchtspouw en twee binnenruiten. Tussen de twee binnenruiten bevindt zich een onzichtbare folie die de ruiten bij elkaar houden in geval van glasbreuk. Hierdoor ontstaat een obstakel voor inbrekers dat vele malen groter is dan bijvoorbeeld een isolatieruit in de achterdeur. 

De productie wordt hiervoor jaarlijks geinspecteerd door onafhankelijk keurinstituut SKG. Lees meer over inbraakwerendheid.       

Wat zijn de voordelen van een lichtkoepel met glas?

Lichtkoepels met glas zijn zeer duurzaam. Door de hoge isolatiewaarde bespaart u het milieu en uw portemonnee. Bovendien hebben de bijna vlakke lichtkoepels een zeer strakke uitstraling en zijn ze leverbaar zonwerend-, mat- of triple glas.

Lees meer over glasuitvoeringen.

Laten de daklichten en lichtstraten UV licht door?

Onze daklichten en lichtstraten zijn standaard voorzien van gelaagd veiligheidsglas dat 99% van de UV straling tegenhoudt. Hierdoor verkleurt uw interieur niet door het zonlicht.

Hoe schuin mag het dak zijn?

De vlakkelichtkoepels zijn getest en geschikt voor toepassing op platte en licht hellende daken. Standaard zijn dit daken met een hellingshoek van 0 tot 15 graden. Een plat dak betekent dat de zwaarste eisen worden gesteld aan de beglazing; de water- en sneeuwbelasting is immers (aanzienlijk) hoger dan in een hellend dak. Is uw dak tussen de 15 en 30 graden? Ook dan kan de Vlakkelichtkoepel toegepast worden. Maar onder twee voorwaarden:

  • de ruit wordt vlak gelegd (apart opgeven bij de bestelling)
  • de koepel wordt rondom ingeplakt met dakbedekking (bitumen/EPDM/PVC). Of met een zinken manchet rondom waterdicht afgewerkt.

Kunnen jullie producten in een pannendak geplaatst worden?

Ja, zeker. Het belangrijkste bij goede plaatsing is namelijk dat de opstand van de Vlakkelichtkoepel aan de buitenzijde waterdicht wordt afgewerkt. Op een plat dak gebeurt dit met dakbedekking (bitumen, EPDM of PVC). En in een pannendak wordt hiervoor meestal rondom een zinken manchet aangebracht, zodat het regenwater weer over de pannen aan de lage zijde van het daklicht wordt afgevoerd. Zoals ook bij een dakraam gebruikelijk is.

Naast de waterdichting wordt voorgeschreven om de lichtstraat op een dakhelling van maximaal 30 graden te plaatsen. Bij een dakhelling tussen 15-30 graden is het vaak mooier om de lichtstraat niet nog eens van een eigen afschot te voorzien. Het dak loopt dan van zichzelf namelijk al genoeg af voor een goede regenwater- en vuilafvoer. Laat het ons in dat geval dan vooraf weten, dan voeren we het daklicht helemaal vlak uit.

Bekijk hier enkele foto's van een Vlakkelichtkoepel in een pannendak: Ook geschikt voor een pannendak

Welke soorten dakbedekking kunnen worden toegepast?

De buitenzijde van de opstand is van brute aluminium, alle gangbare soorten dakbedekking zijn geschikt om hierop aan te brengen. Volg hiervoor de instructie van de fabrikant van de dakbedekking.

Zijn de daklichten en lichtstraten doorvalveilig?

Ja, de producten zijn allemaal getest op doorvalveiligheid. Onafhankelijk laboratorium SKG-IKOB heeft doorvaltesten uitgevoerd op de vlakkelichtkoepel. Hierbij wordt gesimuleerd dat een persoon op het glas valt. De vlakkelichtkoepel heeft deze test ruimschoots volstaan.  Mocht de buitenruit in de praktijk beschadigen dan is de binnenruit van de vlakkelichtkoepel altijd voorzien van gelaagd veiligheidsglas. Hierdoor kan er geen glas in de ruimte onder het daklicht terechtkomen.

Lees meer over doorvalveiligheid.

Waar zijn de daklichten en lichtstraten op getest?

De onafhankelijke instanties Kiwa/BDA, SKG-IKOB, Peutz, en Institut für Fenstertechnik (ift Rosenheim) hebben onze producten op diverse kenmerken en eigenschappen beproefd. Kenniscentrum Glas heeft daarnaast de nodige glasberekeningen uitgevoerd. Uitgevoerde beproevingen (testen) betreffen de volgende eigenschappen:

  • duurzaamheid
  • thermische isolatie
  • geluidsreductie
  • waterdichtheid
  • luchtlekdichtheid
  • inbraakwerendheid
  • doorvalveiligheid

Lees meer over eigenschappen of bekijk de 2 korte video's van verschillende uitgevoerde testen hieronder: 



Service vragen

Wat is de levertijd?

Er zijn drie categorieen wanneer het over levertijd gaat:

  • Vanwege de enorme keuze uit standaard maten (meer dan 900) valt het merendeel van de maatvoeringen in de categorie "produktie na opdracht" met een levertijd tussen 3-8 weken afhankelijk van het type glas. 
  • Maar ook houden we van veel voorkomende maten de "ruit op voorraad" waardoor de levertijd fors korter wordt. Dat zijn 11 maten. 
  • Tot slot zijn er ook producten die al kant en klaar zijn en dus "direct uit vooraad leverbaar" zijn. Deze lijst wisselt dagelijks.


Lees meer over de levertijd per produkttype. Of ga direct naar de voorraad pagina

Hebben jullie ook brochures?

U kunt onze brochures hier online bekijken of downloaden

Als u de brochures liever per post ontvangt dan kunt u deze aanvragen of telefonisch contact opnemen: +31 (0)485-310983

Waar kan ik de producten bezichtigen?

De daklichten en lichtstraten zijn te bezichtigen in onze locaties in Cuijk (te Noord-Brabant):

Heruvent B.V.
Productie:                 Showroom:
Hoogveld 14             Het Riet 13
5431NW Cuijk          5431 NL Cuijk

Daarnaast zijn onze Vlakkelichtkoepels te bezichtigen bij o.m.:

Van de Pol Bouwmaterialen
Kosmonaut 22
3824 MK Amersfoort
www.vandepol.info

Focus Gevel en Bouwmaterialen Midden BV
Proostwetering 101
3543 AC Utrecht
www.focuskozijntechniek.nl/

Aannemersbedrijf Timmer Ugchelen b.v.
Wilmersdorf 26
7327 AC Apeldoorn
www.timmerugchelen.nl/

Concordia Bouwcenter
Pieter Mastebroekweg 28
7942 JZ Meppel
https://www.bouwcenter.nl/concordia

België:
fa. Moeys
Paardenstraat 13
3060 Bertem
www.moeys.be

Waar worden de Vlakkelichtkoepel producten gemaakt?

De daklichten en lichtstraten zijn van degelijk Nederlands fabricaat en worden op maat geproduceerd in Cuijk (Noord Brabant). Kom gerust langs in onze showroom of bekijk onderstaande korte video over het produktieproces:

Leveren jullie ook in Vlaanderen?

Zeker, Vlakkelichtkoepels worden ook in België geleverd. Transportkosten zijn zichtbaar in de prijscalculatie.

Kan een bestelling retour?

Het recht van retour sturen en terugontvangen van het aankoopbedrag is alleen van toepassing op voorraadartikelen die direct leverbaar waren ten tijde van uw opdracht waarbij dat ook zodanig aan u is gecommuniceerd. Het retourrecht is dus niet van toepassing op producten met een levertijd, maatwerk of zonwering.

U heeft het recht om voorraadartikelen binnen 14 dagen na ontvangst aan ons terug te sturen. Wanneer uw bestelling ons in onbeschadigde toestand bereikt krijgt u het aankoopbedrag teruggestort. De daklichten dienen liggend te worden vervoerd, transportkosten voor het retoursturen komen voor uw rekening.

U kunt voor het terugsturen gebruik maken van dit retour formulier. U ontvangt het aankoopbedrag dan binnen 14 dagen na ontvangst van de retour ontvangen daklicht(en) op uw bankrekening.

Hoelang geven jullie garantie?

Door de uitstekende beheersing van het proces en het kwalitatief hoogwaardige eindproduct zijn we in staat om maar liefst 10 jaar garantie te geven op materiaalfouten. 

Voor zonwering producten geldt een garantie van 2 jaar.

Graag wijzen we u op de voorwaarden waaronder deze garantie van toepassing is. Deze voorwaarden zijn ook gedeponeerd bij de KvK en daar op te vragen onder nummer 51017849.

Wat zijn de transportmogelijkheden?

Het daklicht of lichtstraat wordt ingepakt geleverd op een houten (eenmalige) pallet. Deze kan door onze transporteur worden afgeleverd in (vaste land) Nederland en Vlaanderen rechtstreeks op de bouw. Aflevering tot op de verharde weg. Voor levering op de eilanden zijn speciale transportkosten van toepassing.

Onze transporteur rijdt routes door het land. Voor levering wordt de exacte afleverdag met u besproken. Het is ook mogelijk om uw product af te halen bij onze productieruimte. We stemmen dan een geschikte afleverdag met u af.

Lees meer over Levering & Transport.

Wanneer is er een omgevingsvergunning nodig?

Een Vlakkelichtkoepel in uw platte dak kan uw uitbouw, aanbouw, keuken, zolder of woonkamer een stuk lichter maken. 

Een omgevingsvergunning is meestal niet verplicht bij plaatsing van een vlakkelichtkoepel. Maar lees hier meer over de twee uitzonderingen.

Leveren jullie ook zonwering voor andere merken of fabrikaten?

Nee, dat doen we niet. We leveren uitsluitend zonwering voor op onze eigen gefabriceerde vlakkelichtkoepels. Dus niet voor andere merken of fabrikaten.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem contact op
Betaalmogelijkheden