Zondoorlaat (LTA en ZTA)

Zonlicht is gezond en gratis. Zonnewarmte is vaak prettig, maar kan in sommige situaties ook teveel zijn. Voor alle situaties is er het juiste glas: een combinatie tussen de hoeveelheid licht en warmte die de ruit doorlaat.

Vlakkelichtkoepel

Zontoetreding vlakkelichtkoepel

De vlakkelichtkoepel wordt standaard geleverd met transparant HR++ of Triple veiligheidsglas. Beiden kunnen af-fabriek al voorzien worden van een warmtewerende coating. Het toevoegen van een dergelijke coating gaat ten koste van slechts een klein beetje lichtdoorlatenheid, maar laat anderzijds een stuk minder warmte door. Dat is prettig wanneer het daklicht op het zuiden/zuid-westen geplaatst is en/of de zon vrij spel heeft. 

De coating is een beetje groenig van kleur. Of u dat wel of niet mooi vindt is persoonlijk. Feit is dat het verschil in de praktijk alleen zichtbaar is wanneer er twee ruiten naast elkaar geplaatst worden: één met en de ander zonder coating. Die laatste situatie moet dus worden vermeden.

Vlakkelichtkoepel
Vlakkelichtkoepel

Lichtdoorlatendheid

Het zonnespectrum kent drie typen straling: de met het oog zichtbare stralen (50%), ultraviolette stralen (5%) en infrarode stralen (45%). De laatste twee zijn onzichtbaar maar geven wel energie af en zijn dus een warmtebron. De lichttoetredingsfactor of LTA-waarde toont het percentage licht, dus zichtbare stralen, dat door de beglazing wordt doorgelaten. De ZTA waarde toont het percentage warmte dat door het glas heen komt. Het is mogelijk om de LTA en ZTA waarden te beperken door gebruik te maken van zonreflecterend of zonwerend glas. Hierdoor kan de energieprestatie-coëfficiënt EPC nog verder worden verbeterd. 


Uitvoering glas:

Isolatie:  

LTA%:      

ZTA%:       

Meerprijs: 

    
   HR++ (standaard) :         1,1  W/m²K    78
   60
€ 0,= /m²

 
HR++ Warmtewerend    :    1,0  W/m²K               70
   40
€ 75,= /m²

 
HR++ Mat :   1,1  W/m²K    60
   55
€ 75,= /m²

 
Triple : 0,6  W/m²K    71
   50
€ 75,= /m²
 
Triple Warmtewerend : 0,6  W/m²K    64    36 € 150,= /m²
 
Triple Mat : 0,6  W/m²K    55    48 € 150,= /m²LTA: percentage zichtbaar licht dat door de beglazing wordt doorgelaten.

ZTA: percentage warmte dat door het glas heen komt.

Isolatieberekeningen volgens de Europese normen NEN-EN 410 en NEN-EN 673


Bereken de prijs van uw Vlakkelichtkoepel

Kies zelf de gewenste afmetingen en de uitvoering van het glas. 


Bereken prijs

Betaalmogelijkheden