Mundus College uitgerust met 19 vlakke lichtkoepels

In 2017 werd het Mundus college te Amsterdam grondig gerenoveerd. Meer daglicht was een belangrijke specificatie. Maar brandwerendheid eveneens. Lees hieronder hoe Vlakkelichtkoepel projectpartner werd en welke resultaten de renovatie heeft gebracht.

Mundus College kiest voor talentontwikkeling in licht, warm en veilig schoolgebouw

Het Amsterdamse Mundus College wil haar leerlingen op elk moment van de dag een plezierige en veilige omgeving bieden, zowel tijdens de lesuren als tijdens alle naschoolse activiteiten. In zo’n omgeving spelen de toetreding van veel daglicht en een comfortabel binnenklimaat een essentiële rol. Na een grondige renovatie van het gebouw dit jaar - waarbij 19 vlakke lichtkoepels geleverd door Vlakkelichtkoepel (Heruvent B.V.) uit Cuijk op het dak werden gemonteerd - beschikt het Mundus College over een modern en eigentijds onderkomen waarin talentontwikkeling centraal staat.

Het Mundus College heeft daarvoor een grondige verbouwing ondergaan waarbij onder meer de entree van de school is aangepakt en verplaatst. Daarnaast zijn het trappenhuis, de kantine, verschillende ruimtes voor naschoolse activiteiten (o.a. de fitnesszaal) en een groot deel van de begane grond gerenoveerd. Ook zijn 19 vlakke daklichten van Vlakkelichtkoepel (Heruvent B.V.) uit Cuijk geleverd: 2 stuks met een brandwerende ruit die elk bestaat uit 8 mm buitenruit van speciaal gehard gecoat glas, 16 mm met argon gas gevulde spouw en een 44.2 PVB gelaagde binnenruit. De totale dikte van het glaspakket is 32 mm. De U-waarde bedraagt 1,1 W/m2 K met een verhouding  ZTA/LTA van 80%/56%.  
Daarnaast zijn er 10 vlakke lichtstraten geplaatst bestaande uit 1 ruit en 7 lichtkoepels met 2 ruiten.

De 2 brandwerende vlakke lichtkoepels E60 zijn 2000x900 mm en 106 kg per stuk. Vervolgens zijn er 4 koepels van 3000x800 mm van 119 kg geplaatst, 2 stuks van 1000x1000 mm à 53 kg, 4 stuks van 2000x1000 mm elk 113 kg. Daarnaast zijn er nog 3 XL-koepels van 2000x2000 mm à 262 kg per stuk en  4 XL-koepels van 1500x2000 mm elk 181 kg gemonteerd. De vlakke lichtkoepels hebben een hoge lichtdoorlaat LTA 78% in combinatie met een  zontoetredingsfactor ZTA van 60%. De vlakke lichtkoepels zijn voorzien van HR++-beglazing met een U-waarde van 1,1 W/m2 K. Kortom, dit resulteert in een hoge mate van daglichttoetreding in combinatie met het gewenste comfortabele binnenklimaat.

Meer rust onder leerlingen
Het resultaat van de renovatie is “fris, modern en toekomstgericht gebouw”, somt Marco de Oliveira op. Hij is  verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het Mundus College en als afgestudeerd architect direct betrokken bij de renovatie van het gebouw. “We hebben deels uit esthetische overwegingen voor vlakke lichtkoepels gekozen en deels voor de grote hoeveelheid daglicht die ze toelaten. De daklichten hebben een lage opstandhoogte (15cm aan voorzijde) en er zijn geen deklijsten aanwezig. Hiervoor in de plaats is gekozen voor een UV bestendige siliconenkit. Hierdoor krijgt het geheel de uitstraling dat het bij het platte dak als het ware hoort. Dit is een groot esthetisch voordeel, want de lokalen kijken namelijk ook uit op het platte dak en dan wens je geen obstakel te zien.” Marco vervolgt: “Met name in de entree, het trappenhuis en de kantine ziet het er prachtig uit. Het zijn heel lichte ruimtes geworden waar je je direct welkom voelt. Het heeft de sfeer in ons gebouw veranderd, er is meer rust onder de leerlingen. Dat hoor ik van de docenten.”

Een aangename en veilige plek
Talentontwikkeling is één van de belangrijkste pijlers onder de visie en missie van het Mundus College. ‘Wij bieden meer dan onderwijs alleen en willen dat onze leerlingen hun houding koppelen aan passie’, schrijft het Mundus College op haar website. Een aangename en veilige plek is daarom van groot belang voor de leerlingen, stelt de Oliveira. “Wanneer leerlingen zich prettig voelen op school, komen ze veel gemotiveerder naar de klas en naar de naschoolse activiteiten. Ze beleven zo meer plezier aan het ontwikkelen van hun talent en dat is wat je wil als school.”

Het Mundus geeft onderwijs aan leerlingen van het vmbo Basis, Kader en TL. Ook bieden ze Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) aan voor vmbo-leerlingen met leerachterstanden en/of sociaal-emotionele problemen. Na schooltijd kunnen de scholieren kiezen uit een ruim aanbod van culturele, sportieve en creatieve workshops, onder meer streetdance, musical, voetbal, kickboksen, leesclub, fitness en brassband.

De klant aan het woord

Heddes Bouw en Ontwikkeling B.V. uit Hoorn is verantwoordelijk voor de montage van de lichtkoepels. Werkvoorbereider Nico Stuijt werkte voor het eerst met vlakke lichtkoepels. “Ik vind het esthetisch gezien een erg goede uitstraling hebben.  Anders dan conventionele koepels, dit terwijl de montage vergelijkbaar is. De opstand is mooi laag en de vlakke lichtkoepels zijn bovendien strak af te werken aan de binnenzijde. Ook de samenwerking met Vlakkelichtkoepel verliep voorspoedig. Door tijdige bestelling en afhandeling is alles volgens planning in de gevraagde weken geleverd.”


Nico Stuijt - Heddes Bouw en Ontwikkeling B.V.
Werkvoorbereider
Betaalmogelijkheden