21 maart 2023

Onderweg naar produkt-testen

Vlakkelichtkoepel IFT Rosenheim

Binnen Heruvent B.V. is een nieuwe produktgroep "platdakramen" ontwikkeld. En zoals het (terecht!) gaat met bouwkundige produkten moeten die volgens Europese normen getest worden, namelijk op grond van Verordening EU 305/2011. Daarin staat o.m. dat alle producten in de bouw die onder een Europees geharmoniseerde productnorm vallen voorzien dienen te zijn van een CE-markering. En dat betekent dan weer, dat een fabrikant tenminste de essentiële kenmerken van het product getest moet hebben en de prestatie ervan “gedeclareerd” (DoP).

Voor “Ramen en Deuren”, waaronder ook vlakkelichtkoepels / platdakramen is de EN14351-1 van toepassing. Wij laten al onze produktgroepen altijd extern door een onafhankelijk testlaboratorium testen. Het gaat immers om essentiële zaken, zoals mechanische sterkte, veiligheid en gezondheid. Kortom, dergelijke testen moeten zuiver en onafhankelijk gebeuren. Deze testlaboratoria zijn aangewezen en gecertificeerd en worden als “Notified Body” aangeduid. In Nederland is dat bijv. SKG-IKOB ((www.skgikob.nl), in Duitsland IFT Rosenheim ((www.ift-rosenheim.de).

Deze nieuwste produktgroep vervangt de kunststof-bol van een bestaande lichtkoepel door een duurzaam en zeer goed geïsoleerd element van triple-glas. Daartoe zijn er momenteel maar liefst 16 (!) testmodellen onderweg naar IFT Rosenheim. Die worden daar volgende week allemaal getest op:

  • weerstand tegen windbelastingen
  • luchtdichtheid
  • waterdichtheid
  • impact (doorvalveiligheid)
  • inbraakwerendheid

 Voor ons een boeiende en spannende periode dus. Binnenkort volgt meer informatie. 

   

   

Betaalmogelijkheden