Thermische isolatie

Uitstekende isolatiewaarde door het HR++ of triple glas en geïsoleerde opstand
Uitstekende isolatiewaarde door het HR++ glas en geïsoleerde opstand

De vlakkelichtkoepel behoort tot de best isolerende daklichten op de markt

De vlakkelichtkoepel heeft een uitstekende isolatiewaarde. Het wordt voorzien van HR++ veiligheidsglas of Triple veiligheidsglas. De geïsoleerde opstand heeft een hoge isolatiewaarde. Doordat het glas direct in de productie wordt verwerkt in de opstand heeft de vlakkelichtkoepel geen koudebruggen, is deze compleet thermisch gescheiden en heeft de lichtstraat een zeer hoge luchtdichtheid.

Geluidsreductie

Het dikke HR++ isolatieglas houdt geluid buitenshuis
Het dikke HR++ isolatieglas houdt geluid buitenshuis

Zeer hoge reductie van geluid

Er zijn steeds meer plaatsen waar omgevingsgeluid van bijvoorbeeld een drukke weg of spoorwegovergang hinderlijk is. Ook het geluid van harde regenbuien kan storend worden. Gelukkig hebben de HR++ ruiten in de vlakkelichtkoepel een uitstekende geluidsreducerende werking. Afhankelijk van de dikte van de ruit, wat weer afhankelijk is van de afmeting, kan een geluidsreductie worden behaald van 35-38dB. Een traditionele kunststof lichtkoepel met drie schalen behaald ongeveer een geluidsreductie van 28dB (Rw). Het is goed om te realiseren dat de decibel een exponentiële maat is, dat wil zeggen dat bij stijging van het lawaai met drie dB, het geluidsniveau verdubbeld!

Zondoorlaat

Lichtkoepel met zonwerend HR++ glas
Lichtkoepel met zonwerend HR++ glas

Leverbaar met zonwerend glas

De vlakkelichtkoepel wordt standaard geleverd met HR++ veiligheidsglas. Dit glas heeft een isolatiewaarde van 1,1 W/m2K. Buiten het standaardglas kunnen we ook warmtewerend glas leveren. Dit warmtewerend glas laat vrijwel net zoveel zichtbaar licht door als het standaard HR++ isolatieglas. Wel laat het slechts twee derde van de niet-zichtbare straling door waarmee warmte buiten blijft.

Lichtdoorlatendheid
Het zonnespectrum kent drie typen straling: de met het oog zichtbare stralen (50%), ultraviolette stralen (5%) en infrarode stralen (45%). De laatste twee zijn onzichtbaar maar geven wel energie af en zijn dus een warmtebron. De lichttoetredingsfactor of LTA-waarde toont het percentage licht – dus zichtbare stralen – dat door de beglazing wordt doorgelaten. De ZTA waarde toont het percentage warmte dat door het glas heen komt. Het is mogelijk om de LTA en ZTA waarden te beperken door gebruik te maken van zonreflecterend of zonwerend glas. Hierdoor kan de energieprestatie-coëfficiënt EPC nog verder worden verbeterd.

Uitvoering Isolatie LTA ZTA Meerprijs
Standaard HR++ glas 1,1 W/m2K 78 60 €0,-/m2
Warmtewerend HR++ glas 1,1 W/m2K 70 40 €50,-/m2
Matglas HR++ 1,1 W/m2K 51 58 €50,-/m2
Triple HR+++ glas 0,6 W/m2K 68 48 €50,-/m2

LTA: percentage zichtbaar licht dat door de beglazing wordt doorgelaten.
ZTA: percentage warmte dat door het glas heen komt.

Isolatieberekeningen volgens de Europese normen NEN-EN 410 en NEN-EN 673

Waterdichtheid

De vlakkelichtkoepel is getest door het onafhankelijk keurinstituut SKG op waterdichtheid
De vlakkelichtkoepel is getest door het onafhankelijk keurinstituut SKG op waterdichtheid

Zelfs tijdens extreme omstandigheden blijft de vlakkelichtkoepel waterdicht

De vlakkelichtkoepels zijn uiteraard regenwaterdicht. De HR++ isolatieruit wordt compleet verlijmd in de opstand waardoor water geen kans heeft om binnen te dringen. Het glas wordt opgenomen in een geïsoleerde opstand met PIR isolatie en aan zowel binnen als buitenzijde aluminium.

Het onafhankelijk testinstituut SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) heeft de vlakkelichtkoepel getest op onder andere waterdichtheid. Tijdens de beproeving is de vlakkelichtkoepel in meerdere klassen getest. De lichtstraat heeft alle tests glansrijk doorstaan. Tijdens de tests is gedurende een uur 36 liter water per minuut over de vlakkelichtkoepel gesproeid. Daarnaast is de waterdichtheid gecontroleerd bij een onderdruk van 300 Pascal en 650 Pascal. Ook hierbij is geen waterlekkage vastgesteld.

Luchtlekdichtheid

zonwering buitenzonwering elektrische buitenzonwering

Geen lekkage van lucht

De HR++ isolatieglas ruit van de vlakkelichtkoepel wordt duurzaam verlijmd in de opstand. Ook de geïsoleerde opstand wordt luchtdicht geassembleerd. De lichtkoepel wordt in zijn geheel geleverd. Hierdoor is er dus sprake van een zeer hoge luchtlekdichtheid. Dit komt de uiteindelijke isolatiewaarde van de lichtkoepel ten goede.

Brandveiligheid

Brandveilige lichtkoepel op plat dak
Brandveilige lichtkoepel op plat dak

Een brandveilige lichtkoepel van aluminium en glas

De vlakkelichtkoepel wordt gemaakt van brandveilige materialen. De eerste stap bij brandveiligheid is het voorkomen van brand. Doordat de vlakkelichtkoepel een opstand heeft van aluminium levert deze bij contact met een brander geen brandgevaar op. De kern van de lichtkoepel is voorzien van brandvertragend PIR. Een isolatiemateriaal dat een zeer hoge isolatiewaarde combineert met goede brandvertragende werking.

De vlakkelichtkoepel bestaat uit:

  • HR++ veiligheidsglas
  • Brute aluminium opstand
  • Brandvertragend hoogisolerend PIR
  • RAL9010 aluminium binnenzijde
  • Steenwol mastiekhoeken

Naast de standaard vlakkelichtkoepel, leveren we ook speciale 30 of 60 minuten brandwerende vlakkelichtkoepel. klik hier voor meer informatie over ons assortiment brandwerende daklichten.

Inbraakwerendheid

De vlakkelichtkoepel wordt vastgeschroefd en daarna ingeplakt
De vlakkelichtkoepel wordt vastgeschroefd en daarna ingeplakt

SKG Inbraakwerendheidsklasse 2

De vlakkelichtkoepel is getest door SKG op inbraakwerendheid. Hierbij is getest volgens Nederlandse en Europese norming: NEN 5096:2011 en EN1627:2011. De vlakkelichtkoepel kwam glansrijk door de beproeving en heeft inbraakwerendheidsklasse 2 behaald wat vereist is voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Uitstekende inbraakwerendheid
De vlakkelichtkoepel wordt compleet geassembleerd aangeleverd. Eenmaal vastgeschroefd en ingeplakt is het vrijwel ondoenlijk om via de vlakkelichtkoepel een pand te betreden. Het glas is compleet geïntegreerd met de opstand. Doordat HR++ isolatieglas uit meerdere lagen bestaat, en met veiligheidsfolie is samengesteld is deze vrijwel ondoordringbaar voor inbrekers. In tegenstelling tot het glas dat gebruikt wordt in ramen en deuren bestaat het glas in een vlakkelichtkoepel uit 3 ruiten. Een buitenruit, een luchtspouw en twee binnenruiten. Tussen de twee binnenruiten bevind zich een onzichtbare folie die de ruiten bij elkaar houden in geval van glasbreuk. Hierdoor ontstaat een obstakel voor inbrekers dat vele malen groter is dan bijvoorbeeld een isolatieruit in de achterdeur.

Compleet product

Prefab lichtstraat
Het daklicht wordt compleet met glas in de opstand geleverd en hoeft alleen nog te worden ingeplakt met dakbedekking.

Prefab lichtstraat compleet met opstand

Uniek aan de vlakkelichtkoepel is de levering compleet met glas reeds verwerkt in de geisoleerde opstand. Het product is hierdoor zeer eenvoudig te monteren. Er behoeft op het dak geen opstand te worden gemaakt. Dit scheelt enorm in bouwfouten, arbeidsuren en luchtdichtheid van het product. Bovendien is de complete lichtstraat, inclusief de opgaande wanden en ruit voorzien van het KOMO productcertificaat inbraakwerendheid.

Doorvalveilig

Test door SKG op doorvalveiligheid
Een zak van 50Kg is zojuist gevallen vanaf 160cm, de bovenruit is nog steeds intact

De vlakkelichtkoepel is getest op doorvalveiligheid

Onafhankelijk laboratorium SKG-IKOB heeft doorvaltesten uitgevoerd op de vlakkelichtkoepel. Hierbij wordt gesimuleerd dat een persoon op het glas valt. De vlakkelichtkoepel heeft deze test ruimschoots volstaan. De buitenruit is zelfs compleet intact gebleven bij de impact van 50Kg vanaf 160cm. Mocht de buitenruit in de praktijk beschadigen dan is de binnenruit van de vlakkelichtkoepel altijd voorzien van gelaagd veiligheidsglas. Hierdoor kan er geen glas in de ruimte onder het daklicht terechtkomen.

Bereken zelf de prijs van uw vlakkelichtkoepel

Bereken prijs

  • Kies zelf de gewenste afmetingen
  • Kies uitvoering en type glas
  • Tijdelijk minimaal 12% korting!